Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Οδηγός επιβίωσης για Λαρισαίους ξενύχτηδες (Part 4)

Δεν είχα σκοπό να γράψω τέταρτο μέρος για τον "Οδηγό επιβίωσης για Λαρισαίους ξενύχτηδες" αλλά επειδή όλες οι κοινωνικές ομάδες της Λάρισας έκαναν ντου στο σαλόνι μου εκλιπαρώντας με να το κάνω -ενώ πολλές κοπέλες χάιδευαν γεμάτες ηδονή τα βυζιά τους φωνάζοντας, παράλληλα, "ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ"-, υπέκυψα και αποφάσισα να γράψω έναν Οδηγό λίγο διαφορετικό από τους άλλους, που θα περιλαμβάνει γνωστά φαγάδικα της πόλης, καφετέριες και γενικά ό,τι μου κατέβει. 

Λοιπόν, ΚΑΜΕΡΑ ΞΑΝΑ ΣΕ ΜΕΝΑ και φύγαμε. 

*Ρουφηξιά φρέντου ισπρέσου, "My all", Mariah Carey στο youtube


ΜΟΥΧΑ


Ίσως το πιο γνωστό τσιπουράδικο στην πόλη. Στην Μούχα το φαγητό και οι μεζέδες είναι μούφα και απορώ πώς την παλεύουν όλοι οι Λαρισαίοι -ΟΛΟΙ όμως- και τρώνε εκεί πέρα. Η κουζίνα της Μούχας προκαλεί δάκρυα στην τουαλέτα, οπότε αν πας πάρε ταπεράκι από το σπίτι και ζήτα από τον σερβιτόρο τσίπουρο χωρίς μεζέ, ενώ αν ο σερβιτόρος σου δώσει κατάλογο πες του "Κοίταξε φίλε, επειδή έχω διαβάσει το κείμενο του κομαντάντε, άσε καλύτερα. Θα φάω τα ροβύθια που μου έβαλε η μάνα μου στο τάπερ". Ιδανικό μαγαζί για οικοδόμους, υδραυλικούς και μπογιατζήδες αλλά και τουρίστες που επισκέπτονται για πρώτη φορά την πόλη και -επειδή δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα- πάνε οι καημένοι και τρώνε την σόλα παπουτσιού που σερβίρει η Μούχα για καλαμαράκια. 


MIKEL





















Η πιο γνωστή εταιρεία καφέ στην Ελλάδα που μαστιγώνει τους υπαλλήλους της σε περίπτωση που απεργήσουν. Tο πρώτο Mikel -αν δεν κάνω λάθος- φτιάχτηκε στην Λάρισα, γι' αυτό ΘΑ ΣΕΒΕΣΤΕ. Μπορεί τα Mikel να είναι πια αυτοκρατορία αλλά ο καφές που πουλάνε είναι για τα μπάζα - στο Bruno ο φρέντου ισπρέσου είναι πολύ καλύτερος. Τα Mikel είναι για τον μέσο Λαρισαίο πολίτη ό,τι είναι τα Everest για τον μέσο μπάτσο γουρούνι δολοφόνο. Οι Λαρισαίες πηγαίνουν στα Mikel ντυμένες σαν την γυναίκα του Πατούλη -δηλαδή στην τρίχα και τσίρκο Μεντράνο-, ενώ οι Λαρισαίοι σκάνε μύτη κονιόρδοι και τζιτζιφιόγκοι -λες και τραγουδάνε στο Φάληρο- για να παραγγείλουν έναν ρημαδολάτε μακιάτου με κανέλα και μαύρη. Στους σερβιτόρους -εκτός από το να απεργήσουν- απαγορεύεται και να χαμογελάνε. 

ΜΕΖΕΝ
















Πώς είναι η Μούχα; Καμία σχέση. Το Μεζέν είναι μαγαζάρα με κουζίνα τούμπανο και το πρώτο τσιπουράδικο στην Λάρισα που αντικατέστησε τις χαρτοπετσέτες με νοβοπάν - εντάξει, αστειεύομαι, δεν είναι νοβοπάν, αλλά ρε παιδιά, τέτοια μαγαζάρα έχετε, βάλτε και καμιά ρημαδοχαρτοπετσέτα να σκουπίζουμε τα λάδια σαν άνθρωποι. Επίσης αντί για τασάκι σου δίνουν κάτι κονσερβοκούτια που είχανε οι κομμουνιστές στον εμφύλιο για να σφάζουν Χίτες και ταγματασφαλίτες. Ζήτω το ΕΑΜ!

WISEDOG 













Χίπστερ. Στο Wisedog για να σου επιτραπεί η είσοδος πρέπει να φοράς πολύχρωμα ρούχα, να αγαπάς την τέχνη και να είσαι πελούσιος, οπότε εσύ που είσαι ένας λούμπεν πεινάλας τραγιδοβοσκός δεν έχεις καμία δουλειά εκεί - θα σε δείχνουν οι χίπστερ με το δάχτυλο και θα γελάνε δυνατά. Βασικά στο Wisedog συχνάζουν όσοι πάνε Kubrick, οπότε τσακίσου και διάβασε το Part 3 του Οδηγού επιβίωσης. Ωραίο κοκτέιλ αλλά δεν θυμάμαι αν βάζουν τριμμένο. Α, το μαγαζί είναι και straight friendly. 

ΜΑΓΕΙΡΙΟ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ



Δεν είναι της γιαγιάς αλλά ενός περίεργου τύπου που έχει φωτογραφηθεί με ένα κάρο Έλληνες σελέμπριτιζ και έχει τις φωτογραφίες κρεμασμένες σε κάθε γωνιά του μαγαζιού - σε όποιο τραπέζι και να καθίσεις να φας έχεις από πάνω σου το αφεντικό να χαμογελάει με ηθοποιούς και τραγουδιστές. Λογικά ο τύπος θα νομίζει πως όσο περισσότερες φωτογραφίες με διάσημους, τόσο περισσότερη πελατεία. Ναι, γι' αυτό σκίζονται οι Λαρισαίοι να έρθουν να φάνε στο μαγαζί σου. Για την σέλφι με τον Λαζόπουλο. 

ΒΟΣΠΟΡΟΣ














Στον Βόσπορο δεν έχω πάει ποτέ αλλά ξέρω ότι αφορά την τρίτη ηλικία και τον συμπεριέλαβα στο άρθρο μόνο και μόνο για να την πω σε ένα φιλικό μου ζευγάρι που πάει συχνά πυκνά εκεί για φαγητό. Δεν είναι ότι τους αρέσει τρελά ο Βόσπορος, απλά και οι δυο έχουν βίτσιο να τρώνε δίπλα σε ραμολιμέντα και να τα παρακολουθούν να βάζουν τις μασέλες σε ποτηράκι μετά το φαγητό. Τι να πεις. Ανώμαλοι. Παρ' όλα αυτά επειδή είναι φίλοι μου και τους αγαπώ, ΘΑ ΣΕΒΕΣΤΕ. 

ΑΚΑΜΑΤΡΑ 












Η καλύτερη μοσχαρίσια μπριζόλα στην Λάρισα. Πολύ καλό εστιατόριο για μεσόκοπους πεινάλες που παριστάνουν τους διανοούμενους και τσακώνονται για την πολιτική σαν χουλιγκάνια. Το μαγαζί είναι γενικά λίγο σνομπ και εμένα προσωπικά με απωθεί για κάποιο λόγο, οπότε το παίρνω πίσω αυτό που έγραψα για την καλύτερη μοσχαρίσια στην Λάρισα - για τον πούτσο είναι παιδιά, σαν να δαγκώνεις σαμπρέλα. Το θετικό με την Ακαμάτρα είναι πως είναι κυριλέ και πανάκριβη, οπότε αποκλείεται να πετύχετε εκεί μέσα τον Ρέγγα. 

LAS RAMBLAS













Η πιο ξακουστή και πολύβουη καφετέρια στην Λάρισα. Στο Ramblas δεν πέφτει ποτέ καρφίτσα και το τιμούν σχεδόν οι πάντες -αν περάσεις τώρα μια βόλτα από κει θα πάθεις πολιτισμικό σοκ-, αλλά οι πελάτες είναι κυρίως πιτσιρίκια που σου σπάνε τ' αρχίδια με τις τσιρίδες τους. Ιδανικό μέρος για φλερτ με 16χρονο με σιδεράκια και καυλόσπυρα. Μου αρέσει το Ramblas γιατί είναι από τα λίγα μέρη που μπορείς να δεις επαρχιώτες γιδογάμηδες να τρώνε brunch. Είχατε και στην Βαμβακού Brunch ρε; Αρκουδέηδες!


(Με τον κίνδυνο να γίνω κουραστικός και γραφικός: ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑΤΙΡΙΚΟ. Ευχαριστώ.)