Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Εκ πεποιθήσεως βλαχοδήμαρχος

Στην προχθεσινή εκδήλωση της παράταξης του Κώστα Τζανακούλη στο κέντρο «Βερσαλίες», ο δήμαρχος Λαρισαίων δήλωσε -μεταξύ άλλων- πως «στη Λάρισα υπάρχουν μόνο 2 άστεγοι και αυτούς τους ξέρω με τα ονόματά τους. Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτούς, γιατί είναι άστεγοι εκ πεποιθήσεως». 

«Άστεγοι εκ πεποιθήσεως». 

Ωραία τα λέει ο Κώστας Τζανακούλης. Να τον χαίρονται οι ψηφοφόροι του. 

Πώς είναι κάποιος π.χ αναρχικός εκ πεποιθήσεως; Τώρα -χάρη στην Κώστα Τζανακούλη- μάθαμε πως υπάρχει και εκ πεποιθήσεως άστεγος. 

Τέλειο; 

Δηλαδή, σύμφωνα με τον Κώστα Τζανακούλη, αυτή τη στιγμή στη Λάρισα υπάρχουν 2 άνθρωποι που γουστάρουν να είναι άστεγοι. Τη βρίσκουν να κοιμούνται κάτω από τον έναστρο ουρανό. 

Υποθέτω πως ο κ. Τζανακούλης -που είναι γνωστός αλτρουιστής- συναντήθηκε με αυτούς τους 2 ανθρώπους -αφού, όπως λέει, τους ξέρει με τα ονόματά τους- και προσπάθησε να τους βρει ένα σπίτι να μείνουν, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν γιατί τους αρέσει να κοιμούνται έξω στην παγωνιά που σφίγγει το δέρμα και προσφέρει λαμπερή επιδερμίδα. 

Βέβαια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αυτοί οι 2 άνθρωποι να γύρισαν την πλάτη στον Κώστα Τζανακούλη επειδή είναι τίποτα κωλοπετσωμένοι κομμουνιστές που δεν γουστάρουν ατομικές ιδιοκτησίες και τα ρέστα - ναι, στάνταρ.

Να σημειωθεί πως ο κ. Τζανακούλης μίλησε για άστεγους μπροστά σε 100 πλούσιους νεοδημοκράτες -και διάφορους άλλους πουθενάδες της θλιβερής παράταξής του- που έχουν λεφτά για να φάνε μέχρι και τα τρισέγγονα τους.  

Ο Κώστας Τζανακούλης μου θυμίζει όλους αυτούς τους νεοφιλελεύθερους φασίστες που ξημεροβραδιάζονται στα κανάλια και μιλάνε σαν ειδικοί για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας -λες και είναι το σαλόνι του σπιτιού τους-, ενώ, στην πραγματικότητα, δεν τολμάνε να πατήσουν το πόδι τους στο Σύνταγμα και σε άλλες περιοχές γιατί θα τους πάρουν με τις πέτρες. 

Δεν έχει τύχει ποτέ να δω τον Κώστα Τζανακούλη να περπατάει στο κέντρο της Λάρισας - τον έχετε δει εσείς; Ο Κώστας Τζανακούλης εμφανίζεται στο κέντρο της πόλης μόνο για να παραστεί σε κάποιες από τις γελοίες εκδηλώσεις που διοργανώνει το επιτελείο του - κατά τ' άλλα άφαντος. 

Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να μιλάς με τόση σιγουριά για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης σου -και να υποστηρίζεις ότι γνωρίζεις μέχρι και τα ονόματα των αστέγων- όταν ο ίδιος εμφανίζεσαι μια φορά το χρόνο εκεί, κι αυτό για να ανάψεις τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου; 

(Η Λάρισα φυσικά και δεν έχει μόνο 2 άστεγους - έχει πολλούς παραπάνω. Εγώ τουλάχιστον έχω δει -και έχω γνωρίσει- αρκετούς. Αλλά αυτά καλύτερα να μην τα λέμε γιατί θα μας πουν... λαϊκιστές. Σε κάθε περίπτωση, οι Λαρισαίοι έχουν τον δήμαρχο που τους αξίζει). 

Ο αντικαπνιστικός νόμος βλάπτει σοβαρά την υγεία μου

Προβληματισμός επικρατεί στη Λάρισα μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόστηκε εντελώς ξαφνικά -και μέσα σε λίγες μέρες- και σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή της Λάρισας έχουν ήδη επιβληθεί 10 πρόστιμα σε παραβάτες. 

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ήμουν ιδιοκτήτης ενός μπαρ και να ερχόταν στις 2 τη νύχτα ένας τυπάκος να μου επιβάλλει πρόστιμο - θα άναβα 10 τσιγάρα επί τόπου και θα του τα έσβηνα στη μάπα. 

Οπωσδήποτε, ο αντικαπνιστικός νόμος δυσκολεύει τις εξόδους των πολιτών της Λάρισας και μειώνει τις επιλογές τους, αφού μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καφετέρια, μπαρ ή εστιατόριο που να απαγορευόταν το τσιγάρο, ενώ, μετά την εφαρμογή του μέτρου, όπου και να πας ο σερβιτόρος θα σου πει «απαγορεύεται το κάπνισμα» κι εσύ θα φας την ξενέρα της ζωής σου και -αν είσαι λίγο αντιδραστικός- θα βγεις έξω να καπνίσεις έναν ολόκληρο καπνό - αν είσαι πολύ αντιδραστικός μπορεί να τον μασήσεις κιόλας. 

Μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τα περισσότερα μαγαζιά της πόλης είναι άδεια στο εσωτερικό τους ενώ απέξω γίνεται της πουτάνας από κόσμο, και σου δίνεται η εντύπωση πως έχουμε Μάιο αλλά στην πραγματικότητα έχουμε Φεβρουάριο και έξω κάνει τρελό πουτσόκρυο αλλά οι Λαρισαίοι δεν μασάνε - και μείον 20 να έκανε αυτοί θα κάπνιζαν. 

Την προηγούμενη εβδομάδα πήγα σε ένα μπαρ με δυο καλούς φίλους -που καπνίζουν σαν φουγάρα- και ο σερβιτόρος ήρθε και μας είπε πως απαγορεύεται το κάπνισμα. Κοιτάξαμε γύρω μας και διαπιστώσαμε πως κανένας από τους θαμώνες δεν κάπνιζε - επιπλέον, η ατμόσφαιρα του μαγαζιού πρώτη φορά ήταν τόσο καθαρή. Φυσικά, δεν μας άρεσε καθόλου και σηκωθήκαμε και φύγαμε - φοβηθήκαμε μην τυχόν πάθουμε καμιά ξαφνική υγεία εκεί μέσα. 

Βρίσκω εντελώς γελοίο το γεγονός ότι σε μια χρεοκοπημένη χώρα όπως είναι η Ελλάδα -που κυριαρχεί η ατιμωρησία και η δικαιοσύνη απουσιάζει παντελώς, μιας και όσοι έριξαν τη χώρα στα βράχια βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους- εφαρμόζεται έτσι ξαφνικά και από τη μια μέρα στην άλλη ο αντικαπνιστικός νόμος. 


Λες και όλα τα άλλα προβλήματα λύθηκαν και το μόνο που έμενε ήταν να απαγορεύσουμε το τσιγάρο στα μπαρ και στις καφετέριες. 

Εν τω μεταξύ -και εδώ φαίνεται η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο- ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται για όλα τα μικρομάγαζα και τις μικροεπιχειρήσεις αλλά άμα πας μια βόλτα από τα μπουζούκια και τα κλαμπ θα δεις όλους τους ζάμπλουτους κοιλαράδες βλάχους να καπνίζουν από δυο πούρα ο καθένας. 

Γιατί να απαγορεύεται το κάπνισμα στο «Περίπου» -και οι πελάτες να αναγκάζονται να βγαίνουν έξω στο κρύο για να ξεχαρμανιάσουν- και στο «Χίλια Χείλια» να καπνίζουν όλοι οι λούμπεν σκυλάδες ανενόχλητοι; Γιατί, παλιοκαριόληδες; (Αυτήν την παράγραφο θα την καταλάβουν μόνο οι Λαρισαίοι).

Όπως είπα και πριν, είναι εντελώς γελοίο να εφαρμόζεις τον αντικαπνιστικό νόμο -και μάλιστα με τόση αυστηρότητα- σε μια χρεοκοπημένη χώρα που έχει βαρέσει κανόνι προ πολλού και οι υπεύθυνοι βρίσκονται στις θέσεις τους -μιας και η δικαιοσύνη κάνει μόνιμα διακοπές- και τρώνε με χρυσά κουτάλια. Εκτός από γελοίο, είναι και υποκριτικό. 

Μετά από όλα αυτά, και ο πιο ένθερμος αντικαπνιστής να ήμουν, θα μου γύριζε το μάτι και θα άρχιζα το τσιγάρο μόνο και μόνο από αντίδραση. 

Έχω εξοργιστεί τόσο πολύ τώρα που λέω να ανάψω ένα μπάφο. 

Άντε, 'γεια μας!