Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Είστε να κλείσουμε μια εφημερίδα;

Από καιρό θέλω να αφιερώσω ένα ποστ στην λαρισαϊκή εφημερίδα <<Ελευθερία>> -ο λόγος είναι ότι την αγαπώ πολύ και την διαβάζω ανελλιπώς- αλλά συνέχεια το αμελώ - ελπίζω οι καλοί συντάκτες της <<Ελευθερίας>> να με συγχωρέσουν. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Και θα σας εξηγήσω το γιατί αμέσως. 

Την Παρασκευή (12/7), η <<Ελευθερία>> φιλοξένησε το άρθρο ενός καλού κυριου. Το άρθρο φέρει τον τίτλο <<Κοινωνική ασχημοσύνη χωρίς ντροπή>> και ο καλός αυτός κύριος το έγραψε με αφορμή την ψήφιση του νόμου από την γαλλική κυβέρνηση που αφορά στην νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών - έχει κάμποσο καιρό που η κυβέρνηση Ολάντ ψήφισε τον συγκεκριμένο νόμο. 

Χωρίς να θέλω να πληγώσω αυτόν τον καλό κύριο -είναι και δικηγόρος και οι δικηγόροι φέρονται παράξενα όταν πληγώνονται-, θέλω να του πω πως το άρθρο του είναι κατάπτυστο. Και βρωμάει. 

Ωστόσο το ξανασκέφτηκα το πράγμα και τελικά αποφάσισα πως θέλω να πληγώσω αυτόν τον καλό κύριο -μιας και δεν είμαι ούτε καλός, ούτε και κύριος-, οπότε θα του πω πως το άρθρο του ξεχειλίζει από αγνό μίσος, καθαρή ομοφοβία και ανόθευτη βλακεία - καλέ κύριε, θα σας τα έγραφα στα καλιαρντά αλλά δυστυχώς δεν ξέρω να γράφω στα καλιαρντά (κρίμα γιατί μπορεί και να σας άρεσε).

Εν πάση περιπτώσει, ο καλός αυτός κύριος στο άρθρο του μας προτρέπει να διατρανώσουμε το αίσθημα αηδίας, ντροπής και αγανάκτησης μπροστά στις ομοφυλοσεξουαλικές πράξεις. 

Το άρθρο θα το βρείτε εδώ. Και τα συμπεράσματα δικά σας.

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση διαβάζοντας χθες το άρθρο -εκτός από το ότι κατάφερα να συγκρατήσω τον εμετό μου- είναι πως ο καλός αυτός κύριος παρέλειψε να μας προτρέψει να πάρουμε τα καλάσνικοφ και να ξεπαστρέψουμε όποιον ομοφυλόφιλο βρούμε μπροστά μας. Ειλικρινά, καλέ κύριε, πως σας ξέφυγε κάτι τέτοιο; 

Εν τω μεταξύ, ο καλός αυτός κύριος, στην προτελευταία παράγραφο του κειμένου του -και αφού έχει αραδιάσει έναν ολόκληρο οχετό μίσους- ισχυρίζεται πως δεν είναι ρατσιστής. Αφού ξεσκίστηκα στα γέλια, θυμήθηκα μια φράση του Κωστάκη Ανάν από το βιβλίο του <<Και ύστερα ήρθες και μ' έλυσες>>. Ο Κωστάκης Ανάν λέει: Εγώ δεν είμαι ρατσιστής, αλλά.. 
Σχεδόν όλοι οι ξεκινούντες μια πρόταση με την παραπάνω φράση είναι ούτως ή άλλως ρατσιστές, ή θα μπορούσαν να γίνουν υπέροχα δείγματα του είδους υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Όπως είχε πει και ο Ράικο Γιάνγιανιν ύστερα από την επίτευξη ενός γκολ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ: "Αν πραγματικά είσαι ή δεν είσαι κάτι, δεν νιώθεις την ανάγκη να το πεις και στους υπόλοιπους". 

Θα συμβούλευα αυτόν τον καλό κύριο να διαβάσει λίγο Κωστάκη Ανάν, αλλά έχω την εντύπωση πως η κατάστασή του είναι μη αναστρέψιμη. 

Ο άνθρωπος είναι βαριά άρρωστος. 

Τέλος πάντων, αυτό που με προβλημάτισε είναι το γεγονός ότι η <<Ελευθερία>> -η οποία κατέχει το μονοπώλιο στην έντυπη ενημέρωση(;) των πολιτών της Λάρισας- καταδέχτηκε να φιλοξενήσει στις σελίδες της ένα άρθρο που στην ουσία υποδαυλίζει το μίσος και τον ρατσισμό.

Μήπως τα στελέχη της <<Ελευθερίας>> δεν γνωρίζουν πως υπάρχει ήδη αρκετό μίσος και αρκετός ρατσισμός στην ελληνική κοινωνία; 

Μήπως τα στελέχη της <<Ελευθερίας>> ζουν σε άλλη χώρα;

Ας μην γίνομαι αφελής.

Γνωρίζω πολύ καλά το λόγο που η <<Ελευθερία>> δημοσίευσε το εν λόγω άρθρο - έχει δημοσιεύσει και στο παρελθόν ανάλογα διαμάντια, άλλωστε. 

Το άρθρο αυτού του καλού κυριου δημοσιεύτηκε στην <<Ελευθερία>> γιατί απλούστατα είναι ένα άρθρο που αν μη τι άλλο φωτογραφίζει ολόκληρη τη λαρισαϊκή κοινωνία -και κατ' επέκταση ολόκληρη την ελληνική κοινωνία- που είναι βουτηγμένη στο μίσος, στην ομοφοβία και στην αμορφωσιά. 

Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, τέτοιες απόψεις δεν θα τυπώνονταν στο χαρτί.

Λοιπόν, και για να καταλήξω, παρακαλώ τους σκεπτόμενους ανθρώπους που έχουν απομείνει στη Λάρισα -είμαι σίγουρος πως είναι αρκετοί- να σταματήσουν να αγοράζουν την <<Ελευθερία>>. 

Μην αγοράζετε την <<Ελευθερία>>. Πείτε το και στους φίλους σας. 

Η <<Ελευθερία>> κοστίζει μόνο 50 λεπτά. Είναι φτηνή. Σαν τους συντάκτες της. 

Φανείτε πιο <<ακριβοί>>. 

Μην την αγοράζετε. 

Είναι ο μόνος τρόπος να κλείσει αξιοπρεπώς και αναίμακτα. Δείτε το σαν να κάνετε ψυχικό. 

Μην αγοράζετε την <<Ελευθερία>>. 

Η <<Ελευθερία>> είναι γέρικη και επικίνδυνη.  

Τελειώστε την.