Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Τιμημένη ελληνική αγροτιά

Αποφασισμένοι να παραλύσουν ολόκληρη τη χώρα δηλώνουν οι αγρότες που πήραν σήμερα τους δρόμους με τα τρακτέρ, ύστερα από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου. Ωστόσο οι αγρότες δεν έχουν κλείσει ακόμα τους δρόμους, αφενός επειδή περιμένουν τις συναντήσεις των συνδικαλιστών αγροτών με τους Φώτη Κουβέλη, Αλέξη Τσίπρα και Ευ. Βενιζέλο - ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν ευκαιρεί αυτές τις μέρες διότι έχει διαδοχικές συναντήσεις με το Θεό και την Παναγία-, και αφετέρου γιατί το βράδυ θέλουν να γυρίσουν σπίτια τους να δούνε <<Sex and the city>>. 


Τα κύρια αιτήματα των αγροτών αφορούν το πετρέλαιο, τον ΦΠΑ, το κόστος παραγωγής και το φορολογικό που, όπως τονίζουν οι αγρότες, <<είναι η μεγαλύτερη παγίδα>> - βέβαια, η μεγαλύτερη παγίδα είναι η Νέα Δημοκρατία που οι αγρότες ψήφιζαν και στήριζαν με πάθος τόσα χρόνια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. 


Οι αγρότες της Θεσσαλίας είχαν σήμερα ραντεβού στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, όπου η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή. Οι αγωνιστές αγρότες από το Γιδαριό Καρδίτσας, τον Πλατύποδα Λάρισας, τα Χασισόδεντρα Τρικάλων και τη Μαλαπέρδα Μαγνησίας έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα μπουκάρουν με τα τρακτέρια και τα σκεπάρνια στις πόλεις και θα τα κάνουν όλα ρημαδιό, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα Mikel. 


Η κυβέρνηση θορυβήθηκε αρκετά από την απειλή των αγροτών για αποκλεισμό των Mikel του Θεσσαλικού Κάμπου, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος ομαδικών αυτοκτονιών -ειδικά οι μπάτσοι θα αρχίσουν να πηδάν απ' τα μπαλκόνια-, και μετά θα πάνε στα χαμένα τα σχέδια της κυβέρνησης για ολοκληρωτικό αφανισμό των Ελλήνων πολιτών - θα μας στερήσετε σου λέει τη χαρά να σας τελειώσουμε εμείς άμα πάτε και τα τινάξετε μόνοι σας. 


Οι αγρότες διατράνωσαν την επιθυμία να βγουν όλοι οι εργαζόμενοι στους δρόμους και να τους στηρίξουν στον αγώνα που δίνουν, όμως δεν είδα και πολλούς εργαζόμενους να κόπτονται για τον αγώνα τους -για την ακρίβεια, στα παλιά τους τα παπούτσια τους γράφουν-, πράγμα απολύτως φυσιολογικό, αφού οι αγρότες ήταν μια ζωή ένα μάτσο αναλφάβητοι κοιλαράδες που κοιτούσαν μόνο την πάρτη τους, και που για Θεό τους είχαν, έχουν και θα έχουν την ιδιοκτησία.


Ακόμα, ο γαλάζιος αγροτοσυνδικαλιστής Τάσος Μελίγκρας, με δηλώσεις του σε τοπικό ραδιόφωνο τόνισε πως <<αν σταθούν στο πλευρό μας άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι, δεν χρειάζεται να κλείσει κανένας δρόμος. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν πήραμε κανένα δάνειο. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δάνειο, κανένα χρέος>>. 


Το χρέος ότι για χρόνια ολόκληρα ψηφίζουν λυσσαλέα Νέα Δημοκρατία το αναγνωρίζουν οι αγρότες; Ή όχι; Γιατί είναι ένα βαρύ χρέος. 


Βέβαια, αυτοί οι αγρότες, είναι που είναι παρτάκηδες του κερατά -και επιμένουν να στηρίζουν όσους καταξέσκισαν τη χώρα-, μας κοροϊδεύουν και μέσα στα μούτρα. Είναι δυνατόν να ζητάς στήριξη και αλληλεγγύη, όταν ο ίδιος δεν έχεις πατήσει το κουλό σου ποτέ σε μια πορεία, όταν δεν έχεις φάει ποτέ χημικά και ξύλο απ' τα ΜΑΤ -ούτε καν ξέρουν πως μυρίζει το δακρυγόνο-, όταν το μόνο που κάνεις είναι να μπεκρουλιάζεις στα τσιπουράδικα και στα μπουζούκια, και μόλις σου κόβουν την επιδότηση -ή ό,τι άλλο-, να την βλέπεις Τσε Γκεβάρα και να ζητάς τον λαό δίπλα σου; 



Είναι και λίγο περίεργοι τύποι αυτοί οι αγρότες και δεν μπορείς να συνεννοηθείς. Κάθονται εκεί στα κουτσοχώρια τους, ρουφάνε τα χασίσια τους, την πέφτουν όλη μέρα ντάγκλα, πάνε κάπου κάπου στο χωράφι να ρίξουν καμιά χριστοπαναγία στους <<Αλβαναράδες>>, μετά κουτουπώνουν τη γυναίκα -ή την κατσίκα- του γείτονα και στο τέλος παριστάνουν τους ηθικούς. Άντε να βγάλεις άκρη με δαύτους. 


Καμία ελπίδα.