Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Ο Νίκος Ρωμανός είναι καλύτερος από εμάς

Ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει την απεργία πείνας -25η ημέρα-, διεκδικώντας το αίτημά του για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών από τη φυλακή, προκειμένου να σπουδάσει στην Πανεπιστημιακή σχολή που πέρασε με εξετάσεις. 

Ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει τον -αναμφίβολα δίκαιο- αγώνα του και οι Έλληνες συνεχίζουν να τον μισούν. 

Έχουν γραφτεί απίστευτα πράγματα αυτές τις μέρες για τον Νίκο Ρωμανό. Προσωπικά, έχω φρικάρει.

Εντάξει, δεν περίμενα την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού για να διαπιστώσω πόσο μικρόψυχα καθάρματα είναι οι Έλληνες αλλά αυτό που συμβαίνει με ξεπερνάει. 

Άλλοι τον αποκαλούν «δολοφόνο», άλλοι «κωλόπαιδο από μια διαλυμένη οικογένεια», άλλοι «τρομοκράτη» -ενώ το δικαστήριο τον καταδίκασε για ληστεία και όχι για τρομοκρατία (και, άρα, είναι λάθος, πανηλίθιε σκλάβε, να τον αποκαλείς τρομοκράτη)-, άλλοι λένε πως έχει βαριά ψυχολογικά προβλήματα και άλλοι του ζητάνε -από το σάιτ του... Σταύρου Θεοδωράκη- να μας υποσχεθεί ότι, εφόσον πάρει τις εκπαιδευτικές άδειες, θα είναι καλό παιδί. 

Θέλω να τους ρωτήσω κάτι όλους αυτούς. 

Από πότε οι προσκυνημένοι ραγιάδες κρίνουν αυτούς που αγωνίζονται για την ελευθερία τους; 

Από πότε τα εθελόδουλα σιχάματα έχουν άποψη για έναν άνθρωπο που παλεύει με τη ζωή του για τα δικαιώματά του; 

Νοικοκυραίοι, οπαδοί της νομιμότητας -όπως αυτοαποκαλούνται οι ίδιοι-, πουθενάδες της λογοτεχνίας και πολλοί άλλοι έχουν ενωθεί σαν μια γροθιά αυτές τις μέρες και ξερνάνε μίσος για έναν άνθρωπο που τολμάει να αντιστέκεται, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. 

Πρέπει να είναι πολύ δύσκολο για έναν σκλάβο -που δεν αντιδρά ούτε όταν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του- να βλέπει ένα «μυξιάρικο 20χρονο» να παλεύει με τέτοιο πάθος για την ελευθερία του. 

Γιατί, αν δεν το 'χεις αντιληφθεί ακόμα, ο Νίκος Ρωμανός για την ελευθερία του παλεύει. 

«Ελευθερία». Πόσο άγνωστη λέξη, ε; 

Αλήθεια, σου πέρασε ποτέ από το μυαλό να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου και να ζήσεις ελεύθερος; 

Θα σου πω εγώ. Όχι, δεν σου πέρασε. 

Είναι πολύ εύκολο να είσαι ένας ξεφτιλισμένος δουλοπρεπής ραγιάς που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και στήνεται στην ουρά για τον ΕΝΦΙΑ και είναι πολύ δύσκολο να είσαι ένας ελεύθερος άνθρωπος.

«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» έγραψε ο Ανδρέας Κάλβος. (Το όνομα Ανδρέας Κάλβος σου λέει τίποτα ή μόνο ο Παντελίδης σε ενθουσιάζει;)

Ο Νίκος Ρωμανός τα έχει αυτά. Ο Νίκος Ρωμανός είναι ελεύθερος. 

Και είναι καλύτερος από σένα. Είναι καλύτερος από όλους μας. 

(Ξαναγράφω αυτό που έγραψα στο τελευταίο κείμενο: Νίκο Ρωμανέ, οι σκλάβοι έχουν λυσσάξει. Οι σκλάβοι δεν θα σου συγχωρήσουν ποτέ ότι τόλμησες να αντισταθείς. Οπότε, στα δικά μου μάτια, έχεις δικαιωθεί. Για πάντα.)