Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Λάρισα είσαι καμίνι

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Λαρισαίοι το καλοκαίρι είναι η ζέστη. Ή η «ζέστα», για να είμαι πιο ακριβής. Η Λάρισα το καλοκαίρι δεν υποφέρεται. Βράζει. 

Εντάξει, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας είναι ανυπόφορη η ζέστη το καλοκαίρι αλλά στη Λάρισα η κατάσταση είναι τραγική. Είναι μέρες που θέλεις να σκίσεις τις σάρκες σου. 

Εν τω μεταξύ, σχεδόν σε κάθε πλατεία της Λάρισας υπάρχει και ένα συντριβάνι αλλά στα συντριβάνια το καλοκαίρι πάνε και δροσίζονται οι γύφτοι -πέφτουν μέσα εντελώς τσίτσιδοι-, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα χαρούν οι Λαρισαίοι, αφού σιχαίνονται να πάνε να βουτήξουν εκεί που έπλενε ο Ταμτάκος τη μαλαπέρδα του.

Εξαιτίας του καύσωνα, οι Λαρισαίοι το καλοκαίρι είναι μονίμως μες στα νεύρα. Δεν είναι να μιλήσεις σε Λαρισαίο το καλοκαίρι. Θα σε αρχίσει στις χριστοπαναγίες. Κρόσσια τα νεύρα. Περπατάς στο δρόμο και συναντάς κάτι φάτσες έτοιμες να σε μαχαιρώσουν.  

Για να μη μιλήσω για τις Λαρισαίες. Μπορεί να συναντήσεις μια Λαρισαία στο δρόμο τον Ιούλιο, να της ζητήσεις αναπτήρα και να στον φέρει στο κεφάλι - εντελώς φρικαρισμένες. 

Πάντως, έχω παρατηρήσει πως οι γριές είναι οι μόνες που δεν ενοχλούνται από τον καύσωνα. Την βλέπεις τη γριά να κυκλοφορεί έξω στο λιοπύρι ντυμένη στα μαύρα -προφανώς τον έχει φάει λάχανο τον άντρα της-, και εκεί που σκέφτεσαι «τώρα θα λιποθυμήσει το σάψαλο», βγάζει μια τεράστια βεντάλια από την τσάντα και -κουνώντας την πάνω κάτω μπροστά στο πρόσωπό της- συνεχίζει να περπατάει αμέριμνη.

Καμιά μέρα θα σαλτάρουν εντελώς οι Λαρισαίοι από τη ζέστη και θα αρχίσουν να σουφρώνουν τις βεντάλιες από τις γριές. Θα γίνεται στους δρόμους πανικός. Θα σέρνει ο άλλος τη γριά στο πεζοδρόμιο για να της πάρει τη βεντάλια. 

Εν τω μεταξύ, η Λάρισα έχει άπειρες παραλίες κοντά -αν πάρεις το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο σε μισή ώρα είσαι στη θάλασσα- αλλά τώρα με την οικονομική κρίση οι περισσότεροι δεν έχουν λεφτά να πάνε ούτε μέχρι τον Πλαταμώνα, οπότε μένουν στη Λάρισα και αναπολούν τα ωραία χρόνια πριν την χρεοκοπία που τους τάιζε αβέρτα το ΠΑΣΟΚ και πήγαιναν και χοροπηδούσαν στα τρισάθλια beach bar σαν καθυστερημένοι, ενώ, παράλληλα, είχαν και από τρία air condition στο σπίτι να δροσίζονται, αλλά αυτή η εποχή πάει, πέρασε, φινίτο, οπότε τώρα ας βγάλουν τον σκασμό και ας κάτσουν να λιώσουν στη Λάρισα σ' είδα και λαχτάρισα. 

Ξεκινάει και το Μουντιάλ αύριο.