Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Μια διαπίστωση

Παρακολουθώντας την περασμένη Πέμπτη τις -ομολογουμένως πολύ διασκεδαστικές- εξελίξεις στην Ελληνική βουλή με θέμα την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, έκανα μια διαπίστωση που θα έπρεπε να έχω κάνει από καιρό. Βέβαια, ποτέ δεν είναι αργά. 


Παρατηρούσα με εμβρίθεια τον κ. Βενιζέλο να αρθρώνει τους πύρινους λόγους του - ειλικρινά, με μάγευε. Κάπνιζα το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο και έτρωγα το ένα νύχι μετά το άλλο -σαν γνήσιος ονυχοφάγος που είμαι- προσπαθώντας να καταλάβω ποιον -ή τι- μου θυμίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αυτός ο ογκόλιθος της πολιτικής ζωής του τόπου, αυτός ο εθνικός ευεργέτης, αυτός, ο άνθρωπος αυτός. 


Δεν μου πήρε πολλή ώρα για να καταλήξω. 


Ο κ. Βενιζέλος -καθώς, σαν μαινόμενος ταύρος, όπως πολύ εύστοχα σημείωσε ο Τσίπρας, εξαπέλυε τα σιχαμερά πυρά του εναντίον των πάντων- μου έδωσε παρευθύς να καταλάβω πως -εκτός από το ότι χρίζει άμεσα ψυχιατρικής βοήθειας- είναι φτυστός με έναν χαρακτήρα κόμικς, που, όσοι τον θυμάστε -φαντάζομαι θα είστε πολλοί-, θα συμφωνήσετε μαζί μου. 


Ο κ. Βενιζέλος, λοιπόν, θυμίζει απίστευτα τον Lewis Prothero από το <<V for Vendetta>> του Alan Moore - ως προσωπικότητα πάντα, γιατί οι δυο τους έχουν διαφορετικές ιδιότητες (ο Prothero είναι τηλεπαρουσιαστής, ενώ ο Βενιζέλος πολιτικός). 


Ο κ. Βενιζέλος έχει την ίδια αρρωστημένη εγωπάθεια -βλέπε πολλαπλή χρήση του <<εγώ>> σχεδόν σε κάθε του δήλωση-, την ίδια αθεράπευτη λύσσα για δημοσιότητα -βλέπε προκλητικές δηλώσεις τύπου Πάγκαλος-, την ίδια αηδιαστική στρεψοδικία -και αμετροέπεια-, την ίδια απωθητική ματιά του (υπό κατάρρευση) ημίτρελου ανθρώπου -για να μην πω του τελειωμένου μανιοκαταθλιπτικού-, και την ίδια ιδεατή εικόνα για τον εαυτό του -νομίζει πως είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα, ασθένεια από την οποία πάσχουν οι περισσότεροι πολιτικοί (και όχι μόνο) στην Ελλάδα- που έχει ο ήρωας του αριστουργήματος του Alan Moore, Lewis Prothero.


Ο κ. Βενιζέλος είναι ένας θαυμάσιος λαοπλάνος - όπως και ο Prothero. Ωστόσο, το πόσο καλός λαοπλάνος είσαι εξαρτάται από τον λαό, όχι από σένα. Δηλαδή, δεν έχει να κάνει τόσο με την δική σου ευφυΐα, όσο με την ηλιθιότητα του λαού - αν έχεις να κάνεις με πρόβατα, θα πετύχεις θριαμβευτικά, αν έχεις να κάνεις με σκεπτόμενους πολίτες, θα ισοπεδωθείς πανηγυρικά. Ο Alan Μoore -προφανώς για να περάσει αυτό που ήθελε- παρουσίασε στο έργο του έναν αρκετά αποβλακωμένο και ηλίθιο Αγγλικό λαό, που παρακολουθούσε τις τηλεοπτικές υστερίες του Prothero με ευλάβεια. Ο Ελληνικός λαός δεν είναι έτσι. Ή τουλάχιστον αυτό θέλω να ελπίζω. Οι Έλληνες έχουν πάρει χαμπάρι τον κ. Βενιζέλο. Καιρός ήταν. Ο άνθρωπος ζέχνει. Μένει να τον στείλουν στον αγύριστο. Εκλογές θα ξανάρθουν σύντομα, κ. Βενιζέλο.


Εν πάση περιπτώσει, θα θυμάστε -όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο ή έχετε δει την ταινία- πως ο Lewis Prothero είχε άσχημο τέλος. Δολοφονήθηκε. Ο κ. Βενιζέλος δολοφονεί. Κυρίως την νοημοσύνη μας. 


Μπορεί το τέλος του κ. Βενιζέλου να μην είναι το ίδιο άσχημο με εκείνο του Lewis Prothero -αν και πολλοί θα ευχόταν να σκάσει μύτη ένας μασκοφόρος στο μπάνιο του κ. Βενιζέλου και να τον δολοφονήσει την ώρα που χαριεντίζεται στον καθρέφτη θαυμάζοντας τον εαυτό του-, όμως σίγουρα δεν θα είναι όμορφο. Τον περιμένει κόλαση


Ο κ. Βενιζέλος έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μεγαλοπρεπή φασίστα. Ο κ. Βενιζέλος είναι ο Lewis Prothero της Ελληνικής πολιτικής σκηνής. Εγωμανής, μωροφιλόδοξος, αποκρουστικός. Και ο κ. Βενιζέλος πέφτει.