Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Παραμονή Χριστουγέννων στη Λάρισα

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και όλη η Λάρισα είναι στο πόδι, σε μια προσπάθεια να καταναλώσει όσο περισσότερο μπορεί. Το κλίμα στην πόλη είναι γιορτινό και το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου έχει πλημμυρίσει τις καρδιές των Λαρισαίων με αγάπη, που μοναδικό αποδέκτη έχει τον εαυτό τους, λες και ο Χριστός όταν γεννιόταν έλεγε «αγάπα μόνο την πάρτη σου, κοίτα το τομάρι σου και όλοι οι άλλοι στ' αρχίδια σου».

Οι Λαρισαίοι έχουν ξεχυθεί από το πρωί στην αγορά και παίρνουν σβάρνα τα πολυκαταστήματα, ούτως ώστε να αγοράσουν κάνα δώρο της προκοπής στην καλή τους μπας και τους κάνει κάνα καλό τσιμπούκι το βράδυ και ξεχάσουν τα χρέη.

Στη Λάρισα τα φετινά Χριστούγεννα είναι πολύ ατμοσφαιρικά και περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης διαπιστώνεις πως όλοι είναι μέσα στην τρελή χαρά, λες και ζουν στο πιο όμορφο μέρος του πλανήτη. Ωστόσο, το γεγονός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση γιατί οι Λαρισαίοι είναι από τη φύση τους χαζοχαρούμενοι και ό,τι και να συμβαίνει γύρω τους αυτοί θα έχουν του μουνιού τους το χαβά.

Δεν είναι λίγοι οι Λαρισαίοι που έχουν χτυπηθεί άγρια από την οικονομική κρίση και φέτος τα Χριστούγεννα δεν έχουν λεφτά για δώρα, αλλά, εδώ που τα λέμε, καλά να πάθουν γιατί τόσα χρόνια ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους -με το πλαστικό χρήμα των τραπεζών και τα δάνεια-, ενώ, παράλληλα, νόμιζαν πως είναι Ωνάσηδες και είχαν όλοι τους από τρία αυτοκίνητα και άλλα τόσα ακίνητα και κυκλοφορούσαν με ένα σνομπ ύφος που σου γεννούσε την επιθυμία να τους αρχίσεις στα κλωτσομπουνίδια.

Τέλος πάντων, αν δεν υπήρχαν τα γύρω χωριά, σιγά που θα κουνιόταν φύλλο στην αγορά της Λάρισας.

Έρχεται ο κάθε ζάμπλουτος τσομπάνος από την γραφική Τζούξανη και η κάθε μπαστουνόβλαχα από την μαγευτική Βερδικούσια, σηκώνουν ένα ολόκληρο μαγαζί και μετά οι τοπικές εφημερίδες γράφουν ότι «ανάσανε η αγορά της Λάρισας». Ναι, σιγά μην πετύχαμε και πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Δήμος Λαρισαίων αυτές τις μέρες κρατάει την παράδοση, που δεν είναι άλλη από το να παριστάνει πως ενδιαφέρεται για την πόλη και τους ανθρώπους της, αλλά μέχρι και το τελευταίο κνώδαλο αντιλαμβάνεται πλέον ότι μόλις περάσουν τα Χριστούγεννα θα αρχίσει να αδιαφορεί για τα πάντα, αφήνοντας την πόλη μέσα στη βρώμα και το σκουπιδομάνι.

Βέβαια, οι Λαρισαίοι έχουν το Δήμο που τους αξίζει. Και τον Δήμαρχο που τους αξίζει. Ρίξε μια ματιά στη φάτσα του Τζανακούλη και θα καταλάβεις τι παίζει στη Λάρισα.

Εν πάση περιπτώσει, απόψε το βράδυ η Λάρισα αναμένεται να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, αφού όλοι οι Λαρισαίοι θα πάρουν σβάρνα τα μπουζούκια και τα υπόλοιπα κωλομάγαζα, και σε γενικές γραμμές στην πόλη δεν θα πέφτει καρφίτσα. Τα σκυλάδικα θα πλημμυρίσουν από μερακλωμένους κοιλαράδες βλάχους που θα βαράν παλαμάκια στις πατσαβούρες που έχουν για γκόμενες, ενώ αυτές, ικανοποιημένες που έπιασαν κότσο έναν νεόπλουτο μαλάκα που θα τις ντύνει, θα τις ταΐζει και θα τις πηγαίνει στα μπουζούκια εφ' όρου ζωής, θα χορεύουν πάνω στα τραπέζια τα «Καγκέλια» και άλλες μεγάλες επιτυχίες που σου φέρνουν θλίψη, εμετό και καντήφλα, ενώ παράλληλα σε κάνουν να αναρωτιέσαι πότε θα θανατωθούν μαζικά οι Λαρισαίοι μπας και γλιτώσει η ανθρωπότητα.

Άντε και του χρόνου.