Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Η Λάρισα έτοιμη να κατακτήσει την Ευρώπη

Μεγάλος ενθουσιασμός επικρατεί στη Λάρισα λόγω της υποψηφιότητας της Θεσσαλικής πόλης για Πράσινη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα 2016. Σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης τους στο εξωτερικό -ώστε να διεκδικήσει τον τίτλο με αξιώσεις-, οι Λαρισαίοι έμαθαν να κάνουν ανακύκλωση, ενώ σιγά σιγά μαθαίνουν και να μην κατουράνε όπου βρουν πρασινάδα. 

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία, πότε θα βάλεις λουκέτο;», ένα από τα δυνατά χαρτιά της πόλης για την διεκδίκηση του στέμματος είναι ότι το 42% των Λαρισαίων προτιμά την πεζή μετακίνηση, αλλά αυτό δεν είναι και πολύ θετικό γιατί οι περισσότεροι είναι κάτι χούφταλα που -από το πολύ περπάτημα- μυρίζουν ιδρωτίλα, ενώ άμα βγάλουν και τα παπούτσια τους θα πνιγεί η πόλη στην ποδαρίλα και άντε μετά να πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι η Λάρισα αξίζει μια τέτοια διάκριση. 

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία, βάλε επιτέλους ένα λουκέτο να τελειώνουμε» κάνει λόγο και για τα 10 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων που έχει να επιδείξει η Λάρισα, αλλά εδώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα γιατί στους ποδηλατοδρόμους πολλές φορές πάει και χώνεται το 42% των πεζών -μιας και τα γεροσάψαλα έχουν την εντύπωση πως όλοι οι δρόμοι της πόλης τους ανήκουν-, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να σημειώνονται ατυχήματα και να πέφτουν χριστοπαναγίες από τους ποδηλάτες και η ατμόσφαιρα της πόλης να μην είναι καθόλου Ευρωπαϊκή. 

Βέβαια, και οι ποδηλάτες δεν είναι καλύτεροι γιατί οι περισσότεροι νομίζουν πως οι πεζόδρομοι είναι ποδηλατόδρομοι και πάνε και τρέχουν άνετοι με 200 χιλιόμετρα -κι εσύ κάνεις το σταυρό σου μην τυχόν και βρεθείς μπροστά τους και σε πάρουν παραμάζωμα-, ενώ, με την ίδια ταχύτητα κυκλοφορούν και στους μεγάλους δρόμους που κινούνται τα αυτοκίνητα, με συνέπεια πολλές φορές να κινδυνεύουν να τους πατήσουν και να γίνουν χαλκομανία στην άσφαλτο, αλλά, εδώ που τα λέμε, καλά να πάθουν οι τυρόβλαχοι που πέρασαν τη Λάρισα για Άμστερνταμ και κάνουν ό,τι τους καυλώσει. 

Ακόμα, η «Ελευθερία, πάρτο απόφαση, πρέπει να βάλεις λουκέτο» κάνει λόγο για τα 65.000 δέντρα και τους 40.000 θάμνους που διαθέτει η Λάρισα, λες και οι άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο δεν έχουν δέντρα και θάμνους. Βέβαια, οι υπόλοιπες 12 Ευρωπαϊκές πόλεις δεν νομίζω να έχουν τα δικά μας δέντρα που είναι τίγκα στις κουτσουλιές από τις καρακάξες και τους δικούς μας θάμνους που μποχάνε από τις κουράδες των σκύλων - εδώ η Λάρισα έχει το πλεονέκτημα.

Με την ευκαιρία, κάποιος πρέπει να πει κάτι σε όλους αυτούς τους μπαστουνόβλαχους που παρατάνε τα σκατά των σκύλων τους στα πάρκα και στις πλατείες. Με ρώτησες εμένα, ρε βλάχο, αν γουστάρω να πέφτω πάνω στις κουράδες του κόπρου σου, ενώ κάνω βόλτα; Όχι, βλάχο, δεν με ρώτησες. Αν θέλεις το σκυλί σου να ξαλαφρώνει σε όποια πλατεία ή πάρκο βρει -που είναι πολύ λογικό και το σέβομαι-, φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα σακουλάκι για να μαζεύεις τη σκατίλα. Διαφορετικά, κάτσε σπίτι σου και βγάλε τον σκασμό, που μου θες να λέγεσαι και Ευρωπαίος. Και μη μου πεις ότι μισώ τα ζώα, ντεμέκ φιλόζωε, γιατί ξέρω κι ένα καλό ποίημα: 

Ποτέ δεν θα πειράξω 
τα ζώα τα καημένα,
μην τάχα σαν εμένα, 
κι εκείνα δεν πονούν;
Θα τα χαϊδεύω πάντα, 
προστάτης τους θα γίνω,
αλλά τ' αφεντικά τους,
να παν να γαμηθούν!

Καλή επιτυχία στην πόλη μας!

Κουφάλες, ξαναρχόμαστε! 

ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΧΑΑΑΑΑΑΑ!!!