Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ανοίγει το αρχαίο θέατρο της Λάρισας - όλε!

Με τη συναυλία της διεθνούς φήμης Ελληνίδας σοπράνο Αναστασίας Ζαννή ανοίγει σήμερα στις 9 το βράδυ το Α' αρχαίο θέατρο Λάρισας, μετά την έγκριση που έδωσε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Βέβαια, το αρχαίο θέατρο της Λάρισας είναι πάντα ανοιχτό -μπορείς να μπεις απλώς πηδώντας τα κάγκελα- και εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί τόπο συνάντησης ζευγαριών που θέλουν να κουτουπωθούν χωρίς να τους παίρνει μάτι όλος ο ντουνιάς - παράλληλα, το αρχαίο θέατρο χρησιμεύει και ως ουρητήριο, αφού αν μπεις μέσα η κατρουλίλα σου σπάει τη μύτη.

Η μεγαλειώδης αποψινή εκδήλωση δίνει μια ευκαιρία στους Λαρισαίους πολίτες να ξεφύγουν για λίγο από την ποίηση και την λογοτεχνία -που καταπιάνονται συνεχώς- για να πάνε να απολαύσουν όπερα - είναι γνωστό πως οι Λαρισαίοι είναι λάτρεις της όπερας. 

Αρχικά υπήρχε η σκέψη -αντί για την Αναστασία Ζαννή- να έρθει ο Πάνος Κιάμος και να τραγουδήσει στο αρχαίο θέατρο, αλλά ο Δήμος Λαρισαίων απέρριψε αυτή την ιδέα γιατί οι Λαρισαίοι ως πολίτες αποστρέφονται τα σκυλάδικα -κυριολεκτικά βγάζουν σπυριά- και υπήρχε ο κίνδυνος να μην πατήσει ψυχή στη συναυλία - τώρα που θα τραγουδήσει μια σοπράνο, το αρχαίο θέατρο θα πλημμυρίσει από κόσμο. 

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της κύριας σκηνής του αρχαίου θεάτρου όπου θα τοποθετηθούν ειδικές θέσεις για τους επισκέπτες, ώστε να προστατευθούν οι κερκίδες του μνημείου που είναι ετοιμόρροπες. Η πρωτοβουλία να τοποθετηθούν ειδικές θέσεις είναι πολύ θετική, γιατί μπορεί κάποιος φανατικός της όπερας να εκστασιαστεί από την μαγική ερμηνεία της σοπράνο και να αρχίσει να χοροπηδάει στις κερκίδες του θεάτρου, με αποτέλεσμα να γκρεμοτσακιστεί μαζί με το μνημείο. 

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης συναυλίας, εντός -αλλά και εκτός- του χώρου του θεάτρου θα διανέμονται δωρεάν σάντουιτς με καπνιστή γαλοπούλα και χαλβά Φαρσάλων από τα Τρίκαλα, ύστερα από πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κοιλάδας που συνδιοργανώνει την εκδήλωση.

Παράλληλα, μέσα και έξω από το θέατρο θα υπάρχουν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που θα επιτηρούν το χώρο, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιτεθούν ομάδες αντιεξουσιαστών -που είναι κι αυτοί φανατικοί της όπερας- με σκοπό να παρακολουθήσουν την συναυλία τζάμπα. Οι αστυνομικοί θα μεταμφιεστούν σε σερβιτόρους από τα Μικέλ ούτως ώστε να ξεγελάσουν τους αντιεξουσιαστές οι οποίοι θα είναι ντυμένοι μπάτσοι, οπότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα ξεγελάσει ποιον. 

Μετά το τέλος της συναυλίας θα ακολουθήσει ομιλία του Δημάρχου Λαρισαίων Κωνσταντίνου Τζανακούλη, όπου -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές- ο Δήμαρχος θα θίξει το θέμα των
βλαχοδημάρχων που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες μέρες μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τζανακούλης θέλει στην ομιλία του να καταστήσει σαφές πως δεν είναι βλάχος αλλά μπαστουνόβλαχος.