Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Ξεπεράστηκαν τα όρια της σάτιρας

Βλέποντας αυτή τη φωτογραφία από την χτεσινή διαδήλωση στο Παρίσι -στην οποία συμμετείχαν αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και ηγέτες που είναι υπεύθυνοι για την δυστυχία ολόκληρων λαών (όπως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πέρυσι το καλοκαίρι αιματοκύλισε την Παλαιστίνη)-, σκέφτομαι πως κάπως έτσι ξεπερνιούνται τα όρια της σάτιρας. 

Η χτεσινή διαδήλωση -που έγινε με αφορμή το δολοφονικό χτύπημα στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo- υποτίθεται πως είχε ενωτικό χαρακτήρα, αλλά, όταν βλέπεις όλα αυτά τα φασισταριά μαζεμένα, νιώθεις μια τρελή επιθυμία να ζωστείς με εκρηκτικά και να κάνεις το Παρίσι Κούγκι. 

Όλοι αυτοί βρέθηκαν χτες στο Παρίσι για να συμπαρασταθούν στον Γαλλικό λαό που δοκιμάζεται και για να δηλώσουν «Je suis Charlie», σε μια προσπάθεια να δείξουν πως είναι υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης. Φρίκη. 

Από αυτή την παρέλαση της ντροπής δεν έλειπε φυσικά ο Αντώνης Σαμαράς, ο ακροδεξιός Έλληνας πρωθυπουργός που το καλοκαίρι του 2013 έκλεισε -με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- την δημόσια τηλεόραση, και ο οποίος πριν από λίγες μέρες -και αμέσως μετά το χτύπημα στην Charlie Hebdo- δήλωνε πως «στο Παρίσι έγινε μακελειό κι εδώ κάποιοι προσκαλούν κι άλλους λαθρομετανάστες». Να ξερνάς.

(«Θα κάνουμε εμετό σε εκείνους που, ξαφνικά, δηλώνουν ότι είναι φίλοι μας» δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο Ολλανδός σκιτσογράφος της Charlie Hebdo, Βίλεμ.)

(Πολύ ωραία ήταν η διαδήλωση. Μόνο ο Χίτλερ έλειπε.)