Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Πρώτη φορά θρησκευτικά

Την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης χρεοκοπημένης Ελλάδος προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου, περί απλοποίησης της διαδικασίας απαλλαγής από την διδασκαλία των θρησκευτικών, όσων μαθητών το επιθυμούν. 

«Δεν είναι του υπουργείου αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της», είπε -μεταξύ άλλων- ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ τόνισε πως «με την βοήθεια του Χριστού, θα σας γαμήσουμε την Παναγία, παλιοκομμούνια».

«Αν οι Έλληνες δεν θέλουν παπάδες, αρχιερείς, θρησκευτικά, όλον αυτό τον πολιτισμό, τότε το ξανασυζητάμε» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος. 

Το ζήτημα που ανέκυψε προσφέρεται για πολλά σατιρικά σχόλια αλλά, επειδή ζούμε στο 2015 και επειδή είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη εις την οποία δεν έχει γίνει ακόμα διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας -αλλά και επειδή οι παπάδες μπουκάρουν κάθε τόσο στην βουλή για να ραντίσουν τους βουλευτές με την αγιαστούρα, ενώ η χώρα υποδέχεται κάθε χρόνο το Άγιο Φως «με τιμές αρχηγού κράτους»-, λέω να γράψω κάτι εντελώς σοβαρά. 

Είμαι της άποψης πως δεν πρέπει απλώς να απλοποιηθεί η διαδικασία απαλλαγής από τα θρησκευτικά στο σχολείο αλλά πως τα θρησκευτικά πρέπει να καταργηθούν εντελώς από το σχολείο. 

Επίσης, είμαι της άποψης πως πρέπει να καταργηθεί εντελώς το σχολείο (και τα παιδιά πρέπει από νωρίς να στραφούν στην λογοτεχνία, δηλαδή σε οτιδήποτε εξωσχολικό), καθώς -με τα χάλια που έχει το σύστημα της Παιδείας στην Ελλάδα- τα σχολεία δεν βγάζουν ανθρώπους που έχουν μάθει να σκέφτονται αλλά ζόμπι με Μάστερ στην παπαγαλία, αλλά ας μην το αναπτύξω τώρα αυτό το θέμα γιατί οι Έλληνες είναι και κάπως καθυστερημένοι. 

Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι δυνατόν, ρε φίλε, εν έτει 2015, να κάθονται τα παιδιά να ακούνε για έναν περίεργο τύπο που περπάτησε στο νερό και για τους πρωτόπλαστους που δεν είχαν βρακί να φορέσουν και κυκλοφορούσαν με ένα φύλλο συκής, και μετά πήγε η καριόλα η Εύα και δάγκωσε το μήλο και μετά ο Θεός τους έδιωξε από τον παράδεισο. (Εντάξει, πάλι στην σάτιρα το γύρισα.)

Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας και του διαδικτύου , η ανθρωπότητα προοδεύει και εξελίσσεται διαρκώς, οπότε όλα αυτά για τον Αδάμ και την Εύα και για τον Κάιν και τον Άβελ μοιάζουν -και είναι- εντελώς κουλά. 

Και για να επιστρέψω στο θέμα:

Είναι γνωστό πως, με μια υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του μαθητή, ο μαθητής απαλλάσσεται από την διδασκαλία των θρησκευτικών, οπότε προς τι όλη αυτή η φασαρία;

Εντάξει, με κάτι θα πρέπει να ασχολούμαστε κι εμείς στο προτεκτοράτο αλλά όχι και με τα θρησκευτικά, ρε φίλε. Έλεος.

Και τι εννοεί ο Αρχιεπίσκοπος όταν λέει «αν οι Έλληνες δεν θέλουν παπάδες, αρχιερείς, θρησκευτικά, όλον αυτό τον πολιτισμό, τότε το ξανασυζητάμε»;

Συγνώμη κιόλας, αλλά για μένα είναι ύβρις η λέξη «πολιτισμός» να μπαίνει δίπλα από λέξεις όπως «παπάδες», «αρχιερείς» και «θρησκευτικά». 

Ειλικρινά, ανατριχιάζω.

Πολιτισμός για μένα είναι οι ταινίες του Αγγελόπουλου και του Μπέργκμαν. Τα βιβλία του Όσκαρ Ουάιλντ και του Μπρυκνέρ. Τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και τα θεατρικά έργα του Μπέκετ. Αυτά είναι για μένα πολιτισμός. 

Τα ράσα και οι αγιαστούρες όχι μόνο δεν είναι πολιτισμός, αλλά δεν έχουν καμία θέση σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος - τρομάρα μας. 

Πάντως, είναι εντυπωσιακό το πώς εξεγείρεται η Εκκλησία μόλις θιχτεί ο κώλος της.

Μα να θέλουν, τα παλιοκομμούνια, να απλοποιήσουν τις διαδικασίες ώστε να μπορεί ένας μαθητής να απαλλάσσεται από την διδασκαλία των θρησκευτικών; Πού ακούστηκε!

Δεν είδα η Εκκλησία να εξεγείρεται για το γεγονός πως η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο και πως οι αποφάσεις για τις ζωές των συνανθρώπων μας παίρνονται στο εξωτερικό. 

Δεν είδα η Εκκλησία να εξεγείρεται για το γεγονός πως οι Έλληνες, 5 χρόνια τώρα, βλέπουν τις ζωές τους να ρημάζονται. 

Δεν είδα η Εκκλησία να εξεγείρεται για το γεγονός πως -εξαιτίας των Μνημονίων- οι νέοι μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό.

Δεν είδα η Εκκλησία να εξεγείρεται για το γεγονός πως καθημερινά πνίγονται μετανάστες σε ελληνικό έδαφος. 

Δεν είδα η Εκκλησία να εξεγείρεται για την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Δεν είδα η Εκκλησία να εξεγείρεται για πολλά πράγματα. 

Αλλά για τα... θρησκευτικά γίνονται Τούρκοι. 

Βρε δεν μου γαμιέστε, υποκριτές! 

(Βασίλη Ραφαηλίδη, λείπεις.)

(Και μόνο το γεγονός πως συζητάμε ακόμα για τα θρησκευτικά στο σχολείο δείχνει πόσο πίσω είμαστε σαν λαός. Η ανθρωπότητα προχωράει κι εμείς ασχολούμαστε ακόμα με τα θρησκευτικά. Ένα βήμα πριν την επιστροφή στις σπηλιές οι Έλληνες. Και μετά τους φταίνε οι Γερμανοί.)