Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ω! Όμορφη Θεσσαλονίκη - Ω! Τα μαγικά σου βράδια νοσταλγώ

Σύμφωνα με την λίστα <<Προορισμοί που πρέπει κανείς να επισκεφτεί>> που δημοσιεύεται κάθε χρόνο στο περιοδικό <<National Geographic>>, η Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται στους 20 κορυφαίους προορισμούς για το 2013, αφού Θεσσαλονίκη είσαι μια στον κόσμο δεν είν' άλλη, Θεσσαλονίκη μου γλυκιά που να 'χει τέτοια ομορφιά και τα δικά σου κάλλη. Εκτός 20δας έμειναν Μαυροβούνιο και Βλαδιβοστόκ, ενώ η Αθήνα κατέλαβε την τελευταία θέση στην λίστα <<Εμπόλεμη Ζώνη>> - προτελευταία στην ίδια λίστα είναι η Γάζα.  


Μόλις διαδόθηκαν τα χαρμόσυνα νέα στην συμπρωτεύουσα, οι Θεσσαλονικιώτικες ξεχύθηκαν στους δρόμους και ξεφάντωσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τρώγοντας σουβλάκια, λουκάνικα αλλά και ακρίδες, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλουν ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης στο <<National Geographic>> που τους έκανε την τιμή να ανακηρύξει την πόλη τους must προορισμό για την νέα χρονιά που έρχεται, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που ξεκρέμασαν τις σημαίες του ΠΑΟΚ από τα μπαλκόνια τους και στην θέση τους τοποθέτησαν την λίστα του <<National Geographic>> - κάποιοι μπερδεύτηκαν και από τους πολλούς μπάφους κρέμασαν την λίστα Λαγκάρντ.


Τα καλά νέα δεν άφησαν ασυγκίνητο και τον Δήμαρχο της συμπρωτεύουσας Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος κάλεσε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να βγουν και να μπεκρουλιάσουν μέχρι το Πάσχα για να γιορτάσουν το γεγονός, ενώ αποκάλυψε πως σκέφτεται να <<χτυπήσει>> ένα τατουάζ στο δεξί κωλομέρι που θα απεικονίζει τον Λευκό Πύργο -που αν και λευκός έχει το χρώμα της μουστάρδας-, και ένα στο αριστερό που θα αποτυπώνει ένα τσουρέκι Τερκενλής με μοσχοκάρυδο.


Το διάσημο περιοδικό εγκωμίασε με τα καλύτερα των εγκωμίων το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αφού έκανε λόγο για ένα από τα πιο φωτεινά λιμάνια της βόρειας Ευρώπης που δεν έχει εγκλωβιστεί από κάποια γιγάντια μαρίνα - ωστόσο το περιοδικό δεν διευκρίνισε αν το λιμάνι έχει εγκλωβιστεί από κάποια γιγάντια μαρίδα με τυρί. 


Ο κόλπος του Θερμαϊκού σχολιάστηκε με τα καλύτερα λόγια από τους συντάκτες του <<National Geographic>> που, απ' ό,τι φαίνεται, δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους εκεί, γιατί, αν το είχαν κάνει, θα ξερνοβολούσαν από τη μπόχα, ενώ το ενδιαφέρον τους θα κέντριζαν και οι πλεούμενες καπότες που είναι δείγμα του ερωτισμού που αποπνέει η πόλη.  


Το <<National Geographic>> δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο φαγητό της Θεσσαλονίκης, μιας και οι Θεσσαλονικιώτικες φημίζονται για την εκλεκτικότητά τους στο φαΐ - ειδικά σε αυτό των fast food. Το περιοδικό αναφέρθηκε στις γκουρμέ ποικιλίες που θα βρείτε κυρίως στα γυράδικα της Άνω Τούμπας, εκεί όπου ο κόσμος γεμίζει τα μαγαζιά ούτως ώστε να απολαύσει μια πίτα τίγκα στο κρεατικό και στο λάδι, που άμα την δοκιμάσεις παθαίνεις ντουβρουτζά, ενώ υπάρχει πάντα και η πιθανότητα να σου φύγουν τα κακάκια σου - πάντα απορούσα πως καταφέρνουν και τρέφονται με αυτά τα σκατολοΐδια.


Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις φημισμένες μπουγατσερί της Θεσσαλονίκης, με την <<Μπουγατσερί του καρντάση>> να κλέβει τις εντυπώσεις για την φημισμένη μπουγάτσα της με μελιτζάνα και πατσά που κάνει θραύση τελευταία, ενώ ολόκληρη η Θεσσαλονίκη είναι πήχτρα στα μπουγατσάδικα και οι συνταγές είναι άπειρες, αφού μόνο φασολάδα δεν έχουν βάλει ακόμα μέσα στη μπουγάτσα. 


Η ομάδα του <<National Geographic>> ξέχασε να αναφερθεί στο κλίμα ενότητας που κυριαρχεί στην πόλη και να τονιστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των οπαδών του Άρη και του ΠΑΟΚ, που καμιά φορά έρχονται σε σύγκρουση και τα κάνουν όλα μπουρδέλο, γιατί, οι Αρειανοί είναι φανατικοί θαυμαστές της ποίησης του Αρθούρου Ρεμπώ και βρίσκουν ρηχούς και κενούς τους Παοκτσήδες που στηρίζουν λυσσαλέα τον παράλογο υπαρξιστή Σάμιουελ Μπέκετ, οπότε και δημιουργούνται εντάσεις. Στην κόντρα μπαίνουν ενίοτε -όταν δεν την πέφτουν ντάγκλα δηλαδή- και οι οπαδοί του Ηρακλή, που είναι λάτρεις της <<μπητ>> λογοτεχνίας και συγκεκριμένα του Ουίλιαμ Μπάροουζ, κυρίως γιατί ήταν τελειωμένος πρεζάκιας και ταυτίζονται, σε λέω.  


Από το στόχαστρο του <<National Geographic>> ξέφυγε και η ιστορική πλατεία Ναυαρίνου, αλλά, βέβαια, δεν έχεις και πολλά να πεις πλέον για τη Ναυαρίνου, γιατί, το μόνο που έχει μείνει εκεί είναι οι πρεζάκηδες που σου την πέφτουν ανά 5 λεπτά για να σου ζητήσουν 1 ευρώ να πάνε Σαμοθράκη - περνάς μια βόλτα και σε πιάνει μαύρη θλίψη. 


Οπωσδήποτε, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα θα έπρεπε να γίνει και στα πανέμορφα Λαδάδικα, αλλά δεν έγινε, γιατί, τι να γράψεις, για τις κιτς και παράλληλα σνομπ χαζογκόμενες που κυκλοφορούν πάνω στα δωδεκάποντα και σε κοιτάν λες και είσαι ο τελευταίος παρακατιανός στη γη; Ή για τους βλάχους που έρχονται από το Κρυονέρι και την Λευκούδα και τα κάνουν όλα πουτάνα; Μάπα το αφιέρωμα. 


Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το <<National Geographic>> δεν έκανε καμία αναφορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που αποτελεί πρότυπο πολιτισμού για ολόκληρη την Ευρώπη, αφού τις τελευταίες μέρες μέσα στο ίδρυμα γίνεται ένα τρελό πάρτυ από σκουπίδια και σταφυλόκοκκο, ενώ καμιά φορά περνάνε και οι ματατζήδες της κυβέρνησης να πουν ένα γεια - ωστόσο είναι ευγενικοί και διακριτικοί γιατί σέβονται την απεργία των εργολαβικών υπαλλήλων και το άσυλο, ούτε μια φορά δεν έχουνε μπει μέσα στο χώρο.